Etablering av bedriften
En guide av 24onoff
Da vil denne guiden ta deg langt på vei.

Skrevet av Christopher Krohn
1. Planlegging
Det å ta avgjørelsen å starte for seg selv er både spennende og skremmende på samme tid. Beslutningen medfører en rekke usikkerheter, men kanskje er disse usikkerhetene nettopp en av grunnene til at du ønsker å starte for deg selv?
Hvis du tidligere har vært ansatt i samme bransje som du ønsker å starte i, har du nok allerede noen hemmelige fordeler du kan dra nytte av for å komme igang med et smell.
Uavhengig av hvilken bransje eller type selskap du ønsker å etablere, er planlegging før etableringen helt essensielt for at selskapet bli suksessfullt. Da snakker vi ikke om å bruke flere uker på å skrive en forretningsplan, men heller om de helt essensielle tingene som:
1.1 | Etableringsspørsmål
– Hvorfor ønsker du å starte for deg selv? (Hva er det som vil være annerledes hvis du starter for deg selv, kontra hvordan ting er nå?).
– Hvordan vil du være annerledes enn konkurrerende bedrifter til selskapet du skal starte opp? (Er det noe unikt ved dine produkter eller tjenester? Skal du kanskje bruke teknologi på en ny måte som ikke har vært gjort tidligere? Eller skal du være mer produktiv enn andre?).
1.2 | Økonomiske spørsmål
– Hvor mye må du ta ut i lønn for å kunne betale forpliktelsene dine som husleie, mat, strøm, bil og andre essensielle ting?
– Hva må du ha for å komme i gang? (ansatte, kontorer, kontorutstyr, pc/mobiltelefon, verktøy, systemer).
– Hvilke samarbeidspartnere må du ha for å komme i gang? (Regnskapsfører, andre proffer/partnere).
– Hvordan skal du finansiere oppstarten? Vil det gå tid før du kan begynne å selge dine produkter eller tjenester? I så fall, hvor lang tid vil det ta? Har du nok kapital til å finansiere denne perioden? Hvor mye koster det å finansiere denne perioden?
Ved å svare på disse spørsmålene tar du tanken fra å være nettopp det, en tanke, til å gjøre prosjektet til en realitet. Du vet hva det innebærer å realisere selskapet ditt. Du vet hva det vil koste og den faktiske risikoen det innebærer. Nå må du bare spørre deg selv:
2. Hvordan kommer jeg igang?
2. 1 | Først må du velge selskapsform
Etableringen av selve selskapet er ganske smertefri. Først må du velge hva som er mest passende med tanke på selskapsform. De forskjellige alternativene har sine fordeler og ulemper. Som oftest har du tre hovedalternativer å velge mellom:
1. Enkeltpersonforetak (ENK)
Enkeltpersonforetak er ofte den enkleste måten å etablere bedrift på. Denne organisasjonsformen gir deg stor grad av frihet, men kan også gi betydelig risiko fordi du har personlig ansvar for økonomien. Selskapets lommebok = din lommebok.
Er det mye risiko knyttet til oppstarten din? Da er nok ikke dette alternativet for deg.
2. Ansvarlig selskap (ANS/DA)
Er dere to eller flere som ønsker å etablere bedriften? Et Ansvarlig selskap er på mange måter et enkeltpersonforetak for et team. I likhet med enkeltpersonforetak er det ingen krav til egenkapital for å etablere et ANS eller DA, og har i så måte relativt lite forpliktelser. Likevel kan det gi betydelig risiko fordi du fremdeles har personlig ansvar for økonomien og selskapet ikke er en egen juridisk enhet.
Samarbeider du godt med den/de som du skal starte opp sammen med, og er det liten risiko knyttet til prosjektet? Da er nok et Ansvarlig selskap organisasjonsformen å gå for.
3. Aksjeselskap (AS)
Aksjeselskapet er kanskje den mest kjente organisajsonsformen av de tre. Hvis du ønsker rettigheter som arbeidstaker og selskapet har risiko tilknyttet seg, da er nok et AS veien å gå. Det er langt mer dokumentasjon og krav tilknyttet etablering og drift.
De mest sentrale av disse er:
1. Krav til minimum NOK 30 000,- i innskutt kapital.
2. Krav til innsending av årsregnskap (Klikk her for å lese mer om regnskap og krav fra myndighetene).
Når du har kommet frem til hvilken selskapsform som er riktig for deg, er det også lurt å komme frem til et godt navn på bedriften. Det viktigste med selskapsnavnet er at det fremstår pålitelig for kunden. Et nyttig tips i denne prosessen er å få tilbakemelding fra flere parter før du bestemmer deg. Dette kan være potensielle kunder, venner og familie.
Bare husk: be de om en helt objektiv og ærlig mening! Det er ofte vanskelig å være ordentlig hard mot noen man er glad i, men dette er helt avgjørende for at du skal få et firmanavn dine kunder vil ha tillit til.
2.2 | Nå må du få på plass det fundamentale
Det er enkelte ting som må på plass før du begynner «å trykke penger» med ditt nyetablerte selskap. Dette er de to mest essensielle:
1. Kontaktinformasjon
Som en nyetablert bedrift er det viktig at potensielle kunder enkelt kan finne og komme i kontakt med deg. Enten du blir anbefalt av andre, eller selv oppsøker et oppdrag, er det helt avgjørende at den potensielle kunden kommer til en destinasjon hvor du er kontaktpunktet hvis de synes du er interessant. Samtidig må denne destinasjonen fremstå pålitelig og sikker.
Eksempler på slike destinasjoner er:
Google bedriftsoppføring / Google Business
Gratis bedriftsoppføring, eller Google Business, er en oppføring i google-søk som gjør at personer som søker etter ditt selskapsnavn enkelt får oversikt over informasjon knyttet til din bedrift. Du kan her legge inn et valgfritt bilde som gir inntrykk av hvem bedriften din er. Du kan også legge inn informasjon som besøksadresse, åpningstid, og kanskje viktigst av alt kontaktinformasjon som telefonnummer.
Det er helt gratis å lage en bedriftsoppføring, og tar kun fem til ti minutter.

Nettside med eget domene
Dersom du er villig til å sette av litt mer ressurser er en egen nettside å anbefale. Dette krever mer av deg med tanke på å legge inn tekst, bilder og holde nettsiden oppdatert. Likevel kan dette være en solid tillitsbygger mot potensielle kunder, som gir en helt unik innsikt i bedriften hvor du selv kan styre budskapet.
Klikk her for å lære mer om hvordan du kan komme igang med egen nettside helt gratis >
2. Produkter og prisliste
Det mest sentrale spørsmålet du kommer til å bli stilt i en kundesituasjon er:
Hva koster det?
Dette er et spørsmål du må ha svaret på, og det må være et svar som er gjennomtenkt. Dette er ting som bør være kalkulert, og ikke «tatt ut fra løse luften».
Hvis du skal utvikle produkter er det helt avgjørende at du har gjennomført betydelig kalkyler og avklaring av betalingsvilje i markedet før du setter en pris. Dette er et fagområde i seg selv og noe vi kan dekke i en egen guide.
3. Din første kunde
Selskapet er etablert, du er mottakelig på et bedriftsnummer registrert på bedriften som er lett tilgjengelig på nett og du har satt en pris på tiden/produktene dine. Du er endelig klar for å få dine første kunder og senere være i stand til å betale noen lønninger. Men hvor starter man? Hvordan finner og velger en kunde akkurat deg?
Hvis du har jobbet for et etablert selskap er du helt sikkert kjent med prosessen en kunde går gjennom før den bestemmer seg for hvilke selskaper som skal bli brukt på et prosjekt. Det finnes flere måter å gå frem på, men normalt vil en kunde gå gjennom en av to kanaler for å finne en leverandør av de produktene eller tjenesten han/hun er på utkikk etter:
1. Spør andre proffer
I eksempelvis byggeprosjekter hender det ofte at byggherren spør eksempelvis tømreren om han/hun kjenner en dyktig rørlegger som kan utføre den jobben på prosjektet. På samme måte spør man gjerne regnskapsføreren sin om han/hun har en anbefaling til timeføring- eller prosjektstyringssystemer. Det ligger i vår natur å spørre andre mennesker som har «peiling» på et fagområde vi ikke vet noe om, for å spare oss selv tiden det tar å sette oss inn i det. Samtidig har ofte disse menneskene betydelig kompentanse og erfaring med disse tingene, og kan derfor komme med en gjennomtenkt anbefaling til det de blir spurt om.
Moralen i historien er derfor å alliere seg med andre mennesker som opererer i samme verdikjede som du gjør. For eksempel hvis du tilbyr tjenester innen markedsføring, gir det kanskje mening å alliere seg med noen som lager video, da disse fagfeltene ofte glir over hverandre som kunde. Eller hvis du, som i eksempelet over, er rørlegger, så lønner det seg å alliere seg med med en tømrer eller entreprenør. Da det er naturlig å anbefale hverandre, vil det være et typisk partnerskap av typen vinn-vinn.
2. Søker på nett
Den andre måten kunder finner en leverandør på er gjennom søk på nett. Synonymt med søk på nett tenker de fleste på Google, og med tanke på at Google stod for omlag 75% av alle søk gjennom 2017 er det kanskje ikke så rart.
Det er to måter du kan gjøre deg synlig på google:
1. Optimalisere innholdet på nettsiden din, for søkeord du ønsker å bli synlig på
Søkemotoroptimalisering er ressurskrevende, men veldig verdifullt i lengden. Det innebærer i all hovedsak å skrive bra innhold om ting folk ønsker å lese om. Et eksempel kan være denne guiden du sitter og leser nå. Hvis du ønsker at vi skal skrive en guide om søkemotoroptimalisering, skriv det i kommentarfeltet nederst, så skal vi lage en lignende guide som denne.
2. Annonsere gjennom Google Ads
Det andre alternativet er å kjøpe søkeord. Der hvor søkemotoroptimalisering krever planlegging og tid for å generere inntekter/potensielle kunder, er Google Ads en måte å bli synlig på, på dagen. Prisen for å annonsere på Google-søkeord varierer stort, fra «forbukslån» på 1000kr per klikk til «rørlegger Trondheim» som koster ca 52 kr per klikk. Fordelen med å annonsere på google-søk er at de som søker ofte ønsker et spesifikt produkt eller tjeneste, og derfor er du ofte veldig nærme et salg hvis du får et klikk på annonsen din.

Bonus: Tips til veien videre
Alt i alt er alle bedrifter som oppfører seg realt og leverer gode tjenester til en konkurransedyktig pris, liv laget.
Her er noen siste tips til veien videre som nyetablert bedrift:
1. Hold kontroll på alle penger som går ut og inn.
Alle kvitteringer på kjøp, alle fakturaer som går ut og alle kroner som kommer inn må dokumenteres i årsregnskapet. Gjør jobben enklere og billigere for deg ved å ha en rutine for hvordan du håndterer slike dokumenter.
2. Vær hyggelig og behandle folk med respekt.
Kunder husker deg hvis du leverer over forventning, og et smil tar deg langt på veien til nettopp det. Gode opplevelser er ting kunder snakker om. Husk på det.
3. Betal for systemer som gjør jobben for deg.
Dette virker kanskje selgende, men det er ikke ment sånn. IT-systemer er laget for å gjøre jobben enklere for deg, spare deg tid, eller helst begge deler. Et eksempel er Tangstad Transport som sparer et halvt årsverk ved å bruke 24onoff. Selv om du kan gjøre jobben selv, er det ofte mer lønnsomt å kjøpe verktøy som gjør det for deg.
Og det runder av denne guiden for hvordan du kan komme i gang med etablering av ditt selskap.
Ønsker deg riktig lykke til!