Få det beste ut av din nyansettelse

Dagen er endelig kommet. Du er ferdig med stillingsannonser og intervjuer, og din nye ansatt er endelig på plass, klar for å gjøre sitt aller beste for din bedrift. Hvor bra de gjør det avhenger i stor grad av deres evne til å observere, lære og ta initiativ, men ved å følge noen enkle trinn kan du som arbeidsgiver sørge for at suksessraten blir høyere.

1. Konstant kommunikasjon

Desto mer kommunikasjon du har med kunder både før, underveis og etter en jobb, jo større er sjansen for en god referanse eller kanskje også et nytt arbeidsoppdrag. Det samme prinsippet gjelder for nyansatte. En jevn dialog hvor du spør hvordan det går og om de har noen spørsmål gir økt trygghet for en nervøs fersking, og hjelper de med å føle seg inkludert i bedriften.

2. Vær forberedt

Å ikke ha noe som helst planlagt når en ny ansatt kommer på jobb kan bidra til en ubehagelig tone, hvor de kan føle seg glemt og ikke satt pris på. Ta de varmt i mot og gå rundt og introduser de til de andre ansatte. Det å bare slippe å introdusere seg selv vil gi de en mer avslappet stemning, og øker sjansen for at de raskere føler seg som hjemme.

3. Lag en opplæringsplan og spor framgang

Identifiser opplæringen som din nyansettelse trenger for å gjøre de vanligste jobbene på kort sikt, så vel som de mer avanserte oppgavene som kommer på lang sikt. Lag en sjekkliste med tidsplan, og du vil enkelt kunne se hvor bra eller dårlig de gjør det, og om det må fattes tiltak.

4. Gi de en partner

Plassér nyansettelsen med en erfaren og respektert kollega med nogenlunde samme arbeidsoppgaver og gode taleevner, som kjenner til alle knirker og kroker ved jobben. Partnersystemet vil forhåpentligvis forme et tidlig forhold hvor den nye ansatte føler seg trykk, får innblikk i alle aspekter ved jobben samt uskrevne regler, og hva som forventes av utført arbeid.

Lykke til!