Hvordan skape en positiv kundeopplevelse

For håndverkere er gode kundereferanser en stor bidragsyter for nye kunder. Gode kundereferanser kommer av en positiv kundeopplevelse, som ikke alltid er like lett å produsere i en stressende hverdag med mange uforutsette hendelser. Det er viktig å jobbe aktivt og systematisk for å forhindre å ende opp med en misfornøyd kunde, da disse som regel roper høyere enn dine fornøyde kunder, og er villige til å gå langt for å ødelegge ditt gode omdømme som du har jobbet så lenge med å bygge opp.

Ved å følge disse 8 stegene vil du øke sjansen for at din bedrift sitter igjen med en kunde som mer enn gjerne anbefaler dere til venner og familie.

Aldri undervurder virkningskraften av detaljer

Ofte er det de små detaljene kundene husker best, gjerne mer enn selve produktet eller tjenesten i sin helhet. Når kundene legger merke til disse detaljene, føler de seg ikke bare bedre for at de bygger eller pusser opp huset, men de blir også fornøyde med seg selv for at de valgte din bedrift til å utføre oppdraget. Dette er et viktig element i den positive kundeopplevelsen.

Vær fleksibel

Alle kunder og prosjekter er unike, så teknikker som gjorde underverker for én jobb, trenger ikke nødvendigvis være like effektiv i neste jobb. For å få det beste resultatet må alle i din bedrift være fleksibel og respektfull for forskjeller som oppstår hos nye kunder og prosjekter.

Hjelp kundene forstå

For personer i håndverksbransjen er det lett å glemme at at bransjen ofte snakker et eget språk, med forkortelser, variasjoner og kallenavn som er viktig å oversette til kunden for å forsikre at alle i prosjektet forstår alle elementer av jobben.

Prioriter tillit

Hvis en kunde har valgt deg som håndverker har de allerede tillit til deg og ditt arbeid, men det er viktig å styrke denne tilliten ved å forsikre kunden at deres prosjekt er verdifullt for din bedrift, og kundens interesser er din øverste prioritet under hele prosjektet. Ved å være flink til å bygge på med tillit underveis, vil det være enklere å komme med problemer som måtte oppstå underveis i prosjektet uten å møte sinne eller panikk, da du har vist deg som en troverdig leder som kan få jobben på rett kjøl.

Vær ett steg foran

Det å kunne forutse problemer før de oppstår er ideelt, men ikke så lett i praksis. Problemer vil dukke opp, og det å være ærlig og tidlig med å varsle kunden er den beste måten å holde de tilfreds. Nøkkelen til suksess er å varsle og komme med løsning før kunden har mulighet til å oppdage problemet selv.

Vis takknemlighet

Hva gjør du for å vise kunden at du setter pris på at de valgte din bedrift for dette prosjektet? Du har nok mange konkurrenter i ditt nærområde, så det er viktig å sette pris på alle jobber, og vise dette til kundene.

Positiv kommunikasjon

Ta kontakt med dine kunder, ansikt til ansikt eller via telefonen, for å fortelle de hvordan det går med prosjektet, spesielt hvis alt går etter planen. Da vil du unngå en negativ assosiasjon tilknyttet ditt ansikt eller telefonnummer, noe som vil skje hvis du bare tar kontakt når det har oppstått problemer. Har det dukket opp en komplikasjon er det viktig å presentere denne med en positiv undertone, og ha en løsning klar.

Følg opp

Mange selskaper er skyldige i å fullføre prosjekter og bare kjøre avgårde til neste uten å se seg tilbake, og glemme at kundeoppfølgingen etter avsluttet jobb er en kritisk del av den totale kundeopplevelsen. Ta kontakt etter en ukes tid for å høre om de fortsatt er fornøyd. Sannsynligvis vil kunden sette stor pris på oppfølgingen, og forsterke tilfredsheten de føler for å ha valgt din bedrift, og for prosjektet dere utførte.